Краля на футбола Пеле угасна преди почти четири месеца, но наследството му не само в любимата игра на планетата е вечно.

А от днес думата "пеле" не е просто прякора, с който Едсон Арантес до Нашименто плени планетата и стана трикратен световен шампион във футбола. Тя е и синоним на някой, който е "необикновен, не е като другите" в португалския език.

Думата бе приета официално като прилагателно в най-обновената версия на речника на "Михаелис", който се счита за най-пълното онлайн издание по португалски. Пеле от днес фигурира в него.

Точните думи, с които е приет в него, са:

"Пеле - прилагателно. Това е някой, който е извън представите за обикновен, обичаен. И който по силата на неговата класа или стойност има превъзходство. Така, както Пеле (1940-2022) е считан за превъзходен, най-велик атлет на всички времена. Да се счита, че означава още - несравним, уникален, изключителен."

Приемането на бразилския мит посмъртно в речника идва, след като 100 000 подписа бяха събрани в независима петиция, организирана онлайн. Тя бе предоставена от фондация "Пеле" на издателите на серията речници "Михаелис", които приеха новата дума.