Димитър Пенев винаги се е славел като колоритен събеседник, а в това се убеди и екип на румънското издание "Проспорт".

Съседите пристигнаха в София за среща с Пената, който за пореден път "оправда очакванията". Мястото на разговора бе клубният музей на ЦСКА, а темите - максимално широки.

Първият въпрос бе свързан с Евро 1996, когато България и Румъния бяха в една група на финалите. В последния мач "лъвовете" отстъпиха с 1:3 срещу Франция, а Испания победи Румъния с 2:1 и премина напред за сметка на нашите.

"Човек от щаба на Румъния ни поиска 50 000 долара, за да не загубят от Испания. Но в крайна сметка - паднахте с 1:2", разказа с усмивка Пената.

Той бе попитан и за това кой е най-великият футболист както в България, така и в света.

"Трудно е да кажа дали Пеле е номер 1 за всички времена, годините са различни. Работа на специалисти и журналисти е да направят такава класация. Моето мнение е: в България - Димитър Якимов, в света - Пеле и Йохан Кройф", заяви треньор №1 на XX век.

Не бяха пропуснати и обтегантите отношения на Стоичков с Румъния. Когато бе начело на националния отбор, Камата се обърна към съседите с "мамалиги, go home". A Пената с усмивка пое ангажимент да го помоли повече да не се изказва така за румънците.

"Личността на Христо Стоичков е сравнима с тази на Кройф. Те също работеха заедно. Имам много истории с Христо, повечето приятни. Ако ми се обади тези дни, ще му кажа, че съм говорил за него. И ще го помоля да спре да ви казва на румънците "мамалиги, go home". Обещавам! Страхотен играч, кой не го харесва? Знаете, че феновете обичат такива като Христо, Пеле, Кройф", пошегува се Стратега.

Снимка: Bulphoto

За финал имаше и още един въпрос, свързан със Стоичков. И той беше "горещ" - кой от двамата е по-велик играч. А Димитър Пенев се измъкна дипломатично от отговор, предлагайки култов вариант да разрешаване на спора.

"Не бих могъл да кажа кой беше по-голям измежду Стоичков и Хаджи, защото ще трябва да добавим към тази оценка и отделни подробности: с кого са играли, с какви момичета са ходили, колко фенове са имали. Предлагам да организираме среща с тях на границата и да ги попитаме какво мислят. Нека решат помежду си, очи в очи с мен! Хаджи и Стоичков са добри приятели, даже бяха като братя. И двамата са страхотни футболисти с големи души. Ходил съм с тях на партита в Испания. Емил Костадинов и Трифон Иванов също идваха с нас", заяви Пената.

Пълното интервю може да видите във видеото: