Заседание на Дисциплинарната комисия на БФС в петък наказа с по 2000 лв. глоба Георги Петков от Славия и Кирил Десподов от ЦСКА. Двамата бяха в основата на скандали след сблъсъка на отборите им преди седмица (1:0 за "белите").

Десподов обвини Петков, че е надъхвал съотборници "да му счупят краката", като зад обвинението застана и клубът ЦСКА. Ганайският нападател на "червените" Едвин Джеси пък посочи Петков с упреци за расистки обиди.

Решението е куриозно, но и позорно - не за първи път от тази комисия и от този футболен съюз.

Та, имаме правото на въпроси и мнение по темата, като второто ще си запазим засега, но ще се възползваме от първото.

Ето пет въпроса, на които няма кой да отговори в организацията, която отдавна е глава на вмирисаната риба в българския футбол.

1. Как е преминало разследването на случая?

Ако е с гледане на видеозапис от телевизионното предаване (а се разбра, че е точно така) - ясно. Ако тези неща се чуваха там, нямаше да има нужда от заседание, нали?

2. Защо е наказан Георги Петков, след като вината му не е доказана? За какво е глобен с 2000 лв. вратарят, ако не е изричал ни расистки обиди, ни нахъсване на съотборници за грубости?

3. Защо е наказан Кирил Десподов изобщо? Неговите 2000 лева глоба за какво са? За това, че опитаха да го контузят ли?

4. За какво ще идат тия 4000 лева, които прибира БФС от случая? Ако са за увеличаване на заплатата на Марк Бата - бихме го разбрали, при това високо ниво на съдийството с техния гуру начело...

И изобщо - в края на сезона глобите, които се внасят в БФС, сигурно докосват или минават милион лева. За какво отиват тези пари?

5. И малко по-глобално. БФС забрави ли, че в скандала има обвинение за расизъм? И забрави ли, че това е доста деликатна тема във футбола (извън нашите територии)?

И също така забрави ли, че рекордната в европейския футбол глоба е точно за България, точно за расизъм - 40 000 евро след мача с Англия преди 8 години. Явно да, след като въпросът се струва второстепенен на Дисципа и той го е прехвърлил с премрежен поглед.

Забележка: Официалната аргументация на двете глоби е "за нарушаване на етиката и морала".