Бъдещият кандидат за президент на БФС Петър Величков заяви, че е възможно да поеме ръководството на централа в партньорство с Димитър Бербатов. Той е на мнение, че е време за това поколение футболисти да поемат своята отговорност, но и че трябва да им се помогне.

Величков се опасява от вероятността на предстоящия конгрес на 25 юни Борислав Михайлов отново да се върне на власт.

"Надявам се, че няма разочаровани от вас, че темата не е да си говорим за кандидатури, президентски постове и кампании. Смятам, че има по-важни неща от това.

Искам да говорим за конгреса, който се очаква да се насрочи официално за 25 юни. Надявам се да бъде проведен, но с връзка с епидемичната обстановка не е сигурно. Връщам се назад през 2019-а, когато президентът Борислав Михайлов подаде оставка и членовете на изпълкома. Моето разбиране беше, че подаваме оставка, за да направим временно управление и да организираме нов конгрес. Моето разбиране е, че трябва да се избере ново ръководство с 4-годишен мандат. След последното заседание на изпълкома бях изключително учуден от това, което се случи.

Според документите не говорим за конгрес, който да избере ръководство, а такъв да избере ръководство, което да продължи мандата на сегашното ръководство. Това привидно спокойствие, което се наблюдава във футболната общественост, ме наведе на мисълта, че някой трябва да излезе и да каже в каква посока вървим. На този конгрес според подготвените документи трябва да бъде гласувана оставката на Михайлов и пет члена на изпълкома само. В протокола от това заседание за записани девет имена от изпълкома, които подават оставка. Пет имена липсват.

В каква посока вървим и с какво ще бъдат конфронтирани клубовете, когато официално бъде обявен конгресът. Тогава връщане назад няма да има. Не може в дневния ред да запишем, че избираме ръководство с 7 месеца, а след това да променяме. Ако това е е дневният ред на клубовете, няма проблем, но не мисля, че е такъв.

Призовавам останалите членове на изпълкома да се придържаме към духа, който имахме, когато разбрахме, че президентът се оттегля. Да се придържаме към очакванията на футболните хора в България. Ако някой смята, че е желан в управлението, това трябва да бъде отчетено. Начинът за това е да остане като кандидат.

Да мине през съответната оставка и след това да го изберат, а не да казва "аз подадох оставка, аз не подадох оставка. Новото ръководство на българския съюз трябва да срещне максимално добра подкрепа. За да има такава, ние в изпълкома трябва да създадем правила, по който да бъде проведен конгреса, така че изборът да бъде приет.

Ясно е, че в момента в нас е ножът и хлябът. Искаме се да произведем условия и да спрем с конфронтацията от последните години, която цари в българския футбол. Не му трябват противопоставяния и използване на футболисти от миналото. Трябва обединение и то може да започне с поставяне на ново начало.

Представете си, че идва нов президент и вкарва пет свои колеги от екипа си и започват работа с девет от членовете на стария изпълком. Ако допуснем това, ще е голям срам. Не ми се иска да произведем ново ръководство-квазимодо и да продължи безвремието, в което сме от година и половина.

Ясно е, че с Димитър Бербатов имаме общи интереси и е възможно да се кандидатираме в тази конфигурация. Не е сега момента да говорим за това. Поколението им трябва да поеме отговорност върху българския футбол, но и трябва да им се помогне."