Българският треньор Ивайло Петев бе избран за нов селекционер на националния отбор на Босна и Херцеговина. Решението е било взето на събрание на местния футболен съюз днес следобед, като от централата официално обявиха новината на своя сайт. 

На поста Петев ще наследи Душан Байевич, а целта му ще бъде да класира страната за Мондиал 2022 в Катар.

45-годишният Петев има опит в чужбина, но само на клубно ниво - начело на кипърския АЕЛ (Лимасол), хърватския Динамо (Загреб), кипърския Омония (Никозия), саудитския Ал Кадсия и полския Ягиелония.

Водил е още Любимец, Лудогорец и националния отбор на България, а за няколко часа на хартия бе треньор на Левски, но напусна позорно след негодувание от странa на феновете.

Очакванията към Петев, а и амбициите в Босна са отборът да се класира за Мондиала в Катар следващата година. Босненците попаднаха в доста тежка група, където изявен фаворит за първата позиция е световният шампион Франция.  За второто място, което осигурява шанс за бараж ще се борят именно оторът на Босна, както Украйна и Финландия. Аутсайдер в групата е тимът на Казахстан.

“Избрахме нов треньор. Това е Ивайло Петев. От името на изпълнителния съвет му пожелавам много успехи и да постигне резултати, които да ни отведат на Мондиал 2022. Вярваме, че два месеца са достатъчни на селекцонера да се подготви за задълженията, които го очакват. Следващата седмица ще стане ясно с кого ще работи”, каза един от членовете на съвета - Милорад Софренич.

“Успяхме да се договорим и да изберем нов треньор. Надявам се, че обществеността и феновете ще го подкрепят. Вярваме, че това е най-добрия ход за босненския футбол и очакваме добри резултати”, пък каза друг член на съвета в лицето на Вицо Зелкович.