Селекционерът на България по футбол Ясен Петров отклони вниманието от всякакви странични теми преди мача срещу Северна Македония в четвъртък.

Срещаме съседите от 19 часа в Разград в първа среща от групата ни в Лигата на нациите, а в медиите в Скопие се написа в последните дни, че "мачът е важен не само по спортни причини". Петров обаче далеч не е на това мнение.

"Футболът е най-великата игра. Спорт, който радва много хора. Ние гледаме на футбола единствено само като игра - каза днес българският селекционер на пресконференция. - Трябва да има любов, а не омраза. Аз не съм политик и няма да взимам отношение по темата между България и Северна Мaкедония като политика.

Те смятат, че са фаворит в самия мач - добре, но ние също имаме своите аргументи. Ние не разделяме мачовете на важни и неважни. Най-важен винаги е следващият. Респект към противника, но ние искаме да победим."

Треньорът ни говори още и за критиците, които не са един и двама след поредния цикъл, в който не постигнахме успех - този за Мондиал 2022. Петров, който сякаш винаги търси позитивния прочит на нещата, не е съгласен с упреците към резултатите на отбора за периода, в който го води той.

"На критиците им пожелавам да са живи и здрави - каза Ясен днес на брифинга пред медиите. - Преминахме през много трудни моменти и да се надяваме, че това ни е калило. Тези, който ни подкрепя, да ни подкрепят, който да ни критикува, да ни критикува."

Асът в атаката Кирил Десподов също е оптимистично настроен.

"Всички сме наясно за утрешния мач, че ще е едно силно дерби и по-умният в мача, надявам се да сме ние, ще спечели - сподели нападателят на Лудогорец. - Най-важното е да играем със сърце, душа и ще вземем трите точки.

Мисля, че подмладяването в състава ни е вече факт. Изиграхме доста контроли и квалификации. Отборът мисля, че е готов и е време да качваме следващата стълбичка и да търсим резултати.

Дали ще има напрежение зависи от нас и колко слушаме какво се говори отстрани и доколко това ще ни повлияе. Говорим си, че трябва да сме спокойни и да няма напрежение. Съгласен съм, че всички се фокусират само срещу Северна Македония, но ние имаме още 3 мача, които са много важни."

След срещата в Разград утре, националите приемат Грузия на 5 юни, гостуват на Гибралтар на 9 юни, а три дни по-късно имаме и визита на грузинците.