Висшата лига се завръща на 17 юни в домовете и сърцата на милионите фенове на английския футбол не само на Острова.

И у нас това първенство е най-популярно, а рестартът се очаква заради немалкото въпросителни около най-обичаните отбори - кой ще влезе в зона Шампионска лига, кога (не толкова дали) Ливърпул ще вземе първата си титла от три десетилетия, ще изпадне ли славният някога шампион на Европа Астън Вила...?

Остават 92 мача, които са в девет пълни кръга плюс двата отложени мача, с които на 17-и ще се поднови шампионатът.

Има обаче и проблеми около подновяването на сезона след тримесечна пауза. Няколко от тях се решиха снощи, когато шефовете на Висшата лига и тези на клубовете заседаваха до късно онлайн. Днес трябва да имаме и пълната програма по дни и часове. Ето ги няколкото казуса, които ще се обсъждат:

Какво ще стане, ако футболът спре пак?

Такъв вариант не е изключен, защото във Великобритания положението с пандемията не е розово и при нова вълна или рязко повишаване на позитивните тестове сред играчите, може да има ново спиране.

Сценарий с анулиране на сезона няма, а този с обявяването на временното класиране за крайно, е подкрепян от само 1-2 клуба. Повечето искат изграждане на крайна подредба на база "точки средно на мач у дома и навън" по система, която е изготвена и ще бъде приложена също така в Лига 1 и Лига 2 в Англия.

Няколко клуба искат и да бъде премахнато изпадането, ако се стигне до ново прекратяване. Водещите отбори обаче вече се обявиха срещу това, като най-твърд в позицията си е Манчестър Юнайтед.

Неутралните терени

Клубовете не искат това, те държат да доиграят мачовете си на своите стадиони. Проблем е, че полицията очаква струпвания на фенове около тях при мачовете - в пъбове на екрани, изкарани на улиците.

Според няколко от грандовете - например Ливърпул, Челси и Тотнъм обаче, неутрални терени няма да променят нищо - хората отново биха се събирали да гледат заедно мачовете, ако са решили да го правят. Независимо дали те се играят на 100 м или на 200 км от тях. А пътуването на тимовете до други градове само би усложнило ситуацията с предпазните мерки от пандемията. Вместо да се придвижва само гостът, ще са в движение и двата състава.

Снимка: АР/БТА

Телевизионните пари

Sky sports и BT Sport държат да си получат около 400 милиона евро, ако мачовете не бъдат доиграни. А дори и това да се случи, пак се очаква да бъдат търсени компенсации заради променения и недотам приятен вид на "продукта" в новата ситуация - с празните му трибуни и засилени мерки срещу заразата.

Клубовете са настръхнали срещу това и обяснимо твърдят, че не по тяхна вина положението е такова. Кой от тях е искал пандемията да спре сезона?

Правилата, брой смени и резерви

Челси предложи на резервните скамейки да има не по 7, а по 9 състезатели. Това би дало повече опции на мениджърите, добавено към приетото вече временно правило за пет смени вместо три.

С оглед на дългата пауза и очакваните проблеми с кондицията поне в началото, вероятно предложението на лондонския клуб ще се приеме единодушно. 

Програмата

Няма начин да се избегне това някои отбори да играят по 3 мача за 7 дни. Тъй като всички двубои ще се предават по телевизията, те са разпределени по дни така:

През уикендите - по четири мача с начални часове 14,30, 17, 19,30, 22 ч българско време (събота) и 14, 16, 18,30 и 21 ч в неделя.

Понеделник - мач от 22 ч.

Вторник, сряда и четвъртък - по два мача, 20 и 22 ч.

Петък - мач от 22 часа.

Сезонът ще завърши на 26 юли.

 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos