Опозореният и изхвърлен от футбола бивш президент на УЕФА Мишел Платини проговори в интервю за швейцарския канал RTS. Той изглеждаше свеж в студиото на медията, но очевидно бе и уморен, въпреки че опитваше да се усмихва.

Преди 4 години Платини бе наказан да не упражнява никаква футболна дейност за взимане на нерегламентирани 1,8 милиона евро при избирането на Катар за домакин на Мондиал 2020.

Неговата санкция изтича след месеца, на 7 октомври, въпреки че швейцарската прокуратура опитва да възбуди и гражданско дело срещу легендата, с което да го спре от завръщане в играта.

"Не искам да говоря повече за това решение, за това мое отстраняване - каза Платини. - Не мога да го променя, въпреки че това е санкция, предприета от идиоти. Това е заговор между хора от ФИФА и швейцарските разследващи органи. Те направиха така, че да ме накажат за 4 години."

Според трикратния носител на "Златната топка", всичко е било договорено предварително и обвиненията са пълни с лъжи.

Той обаче отказа да отговори дали смята за виновен Сеп Блатер, който "изгоря" за 6 г. в същия скандал.

"Ще се върна - това е сигурно - обяви Платини в интервюто. - Не знам как, в каква роля, нито къде... нито дори кога. Знам само, че аз ще се върна във футбола.

Бях жертва на една измама, всичко това е фарс. Никога не съм се чувствал отстранен за нещо нередно, просто опитвах да мисля за това като за почивка, за някакво време в страни от играта. Вероятно Инфантино не ме иска отново във футбола, сигурен съм в това. Но ще трябва да свикне, защото аз със сигурност се завръщам."

Джани Инфантино е човекът, извлякъл най-големи дивиденти от санкциите срещу Блатер и Платини. Той оглави ФИФА и световния футбол след скандала.