Бившият президент на УЕФА Мишел Платини разкритикува поведението на наследника си Александър Чеферин по въпроса със Суперлигата и нарече позицията му "смешна".

"Големите клубове искат да напуснат структурите на УЕФА от 40 години. Когато си президент на УЕФА, трябва да си предвидил това, а не да се изказваш при свършен факт и да наричаш ръководството на клубовете като страхливци или змии, както направи Чеферин. Това беше смешно", каза Платини пред френското списание "Екип".

Чеферин се противопостави остро на идеята на 12 от най-големите клубове в Европа да основат Суперлига, а УЕФА вече наказа леко деветте от тях, които се отказаха от този план. Все още обаче не е ясно как УЕФА ще процедира с Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, които продължават да подкрепят идеята за Суперлига.

Драмата с отделянето на най-големите отбори в нова лига пък накара УЕФА да промени плана си за Шампионската лига и от 2024 година в нея ще играят 36 отбора, вместно сегашните 32.

Пред "Екип" Платини изказа и болката си от факта, че не е получил покана да присъства на мачовете от европейското първенство, което започва след няколко дни в 11 града в цяла Европа.

"Това бе моя идея, но изглежда, че УЕФА и страните домакини са забравили за мен", заяви французинът, който през 2015 година получи забрана да се занимава с футбол заради получен подкуп от бившия президент на ФИФА Сеп Блатер.