Макар погледите в международния футбол да са насочени към Мондиала в Катар, който чука на вратата, то поне за ден вниманието на европейските страни ще прикове Европейското първенство през 2024-а. Причината е, че утре във Франкфурт от 13 часа наше време ще се изтегли жребият за квалификационните групи за шампионата на Стария континент.

Първенството ще се проведе в Германия през лятото на 2024-а, като от жребия съвсем логично ще отсъства страната домакин - класирала се директно за форума, както и санкционираният национален тим на Русия. Така 53 държави, сред които и България, ще се впуснат в битка за 20 места.

Към тези 20 класирали се отбора, на първенството ще има и три тима, които ще намерят място чрез плейофите в турнира Лига на нациите. Прибавяме Германия и стигаме до финалната бройката от 24 състава.

53-те държави на жребия ще бъдат разпределени в 10 групи. Седем от тях с по пет отбора, а останалите три - с по шест.

На Европейското първенство ще се класират първите два тима от всяка група, като по традиция всеки ще играе срещу всеки по два пъти.

Преди жребия отборите бяха разпределени в шест урни, но не на база мястото им в ранглистата на ФИФА, а на база представянето им в турнира Лига на нациите.

Това създаде любопитен прецедент като например присъствието на световния шампион Франция не в първа, а във втора урна, където компания на "петлите" прави друга от световните сили - Англия (втори в Европа).

Доста пък от по-скромните отбори намериха места в по-висока урна, докато България остана в четвърта. Място, което щяхме да заемаме дори и урните да бяха определяни на база ранглистата на ФИФА.

Това означава, че със сигурност няма как да бъдем в една група с отборите на Грузия, Гърция, Турция, Казахстан, Люксембург, Азербайджан, Косово, Фарьорските острови и Северна Македония. Те са в нашата четвърта урна.

А ето и как изглеждат всички урни за утрешния жребий:

Урна 1: Нидерландия, Хърватия, Испания, Италия, Дания, Португалия, Белгия, Унгария, Швейцария и Полша

Урна 2: Франция, Австрия, Чехия, Англия, Уелс, Израел, Босна, Сърбия, Шотландия и Финландия

Урна 3: Украйна, Исландия, Норвегия, Словения, Ейре, Албания, Черна гора, Румъния, Швеция и Армения

Урна 4: Грузия, Гърция, Турция, Казахстан, Люксембург, Косово, БЪЛГАРИЯ, Фарьорски острови и Северна Македония

Урна 5: Словакия, Северна Ирландия, Кипър, Беларус, Литва, Гибралтар, Естония, Латвия, Молдова, Малта

Урна 6: Андора, Сан Марино, Лихтенщайн

Спрямо България не съществуват никакви рестрикции и родният национален тим може да се падне срещу всеки един от опонентите в урните, различни от четвърта.

Ограниченията на УЕФА за безопасност обаче забраняват следните мачове: Армения - Азербайджан/ Беларус - Украйна/ Гибралтар - Испания/ Косово - Босна и Косово - Сърбия.

Освен това в една група не може да има повече от два северни отбора, защото по традиция при правенето на програма през ноември и март се избягват двубоите по тези места. Ако обаче има повече такива тимове, това ще бъде невъзможно.

Освен това УЕФА ще се погрижи и отдалечените нации като Исландия и Казахстан да имат максимум по едно много далечно гостуване в групата.

За пример: Исландия няма как да е в група с Кипър и Израел едновременно, а само с един от двата тима.

Разпределянето на урните на база класирането в Лигата на нациите създава множество ужасяващи, но и доста приятни варианти пред България, като на пръв поглед веднага може да откроим два примера.

Представете си кошмарен сценарий с водач на група като Испания или Португалия, следван от втори отбор като Франция или Англия, а като бонус и Швеция или Норвегия на Ерлинг Холанд от трета урна.

Подобно нещо би направило и без това малките ни шансове за едно от първите две места, направо илюзорни. Но има и по-оптимистични варианти като водач на групата Унгария, следван от тимове на Израел и Армения от първите три урни.

Разбира се, вариантите и сценариите са много, но какъвто и да бъде утрешният жребий, всичко ще зависи от играта, която родните национали ще покажат през следващата година, когато ще се изиграят квалификациите.

Ети и програмата на УЕФА за тях по календара за 2023-а:

1 кръг: 23-25 март

2 кръг: 26-28 март

3 кръг 16-17 юни

4 кръг 19-20 юни

5 кръг 7-9 септември

6 кръг 10-12 септември

7 кръг 12-14 октомври

8 кръг 15-17 октомври

9 кръг 16-18 ноември

10 кръг 19-21 ноември.

Снимка: Getty images