Маурисио Почетино падна на колене в центъра на терена и се разплака, без дори да опитва да крие сълзите си.

Мениджърът на Тотнъм режисира обрат за историята, след като неговият отбор се върна от оня свят - 0:3 общ резултат, при едно полувреме игра, което му оставаше. И то - като гост в кипящия "Йохан Кройф Арена" в Амстердам.

Но Тотнъм го направи. И за първи път в своята история е на финал в шампионския турнир.

Почетино даде ред интервюта в минутите след края, като отново потъна в сълзи, когато говореше пред BBC.

"Искам да кажа... - опитваше да свърже изречения аржентинският треньор. - Благодаря на футбола! Благодаря! Велико! Ние сме супергерои, моите играчи са супергерои! Благодаря на семейството ми, вие сте невероятни! Тази вечер всичко придобива смисъл, всичко, което съм правил в цялата си кариера. Благодаря на феновете. Те го заслужават. Играчите ми заслужават медали още преди финала!"

Играчите също бяха безкрайно емоционални, празненствата продължиха близо час след края на терена пред празните трибуни, където бяха останали само трите хиляди фенове на гостите, пеещи и невярващи на видяното.

"Трябва да вдигнат паметник на Лукас Моура пред новия ни стадион - отсече Кристиан Ериксен за героя с три гола, пратил Тотнъм на финала. - Той бе фантастичен, не мога да обясня как го направи.

Всички бяхме ужасно уморени, но на почивката си казахме - това е, всичко или нищо! Или излизаме във ваканция и цяло лято се чудим какво не сме направили като хората, или хвърляме всяко останало усилие."

"Шпорите" се надяват Хари Кейн да е готов за финала, но ситуацията не е ясна. "Може би имаме 50 процента шанс с Хари", успя да обясни Почетино.

В студиото на BBC Глен Ходъл, великият халф на Тотнъм от 80-те, не можеше да се удържи. Той крещя, ставаше, празнуваше... А е предупреден от лекарите да се пази от свръхемоции, само преди година бе спасен по чудо след масивен инфаркт. Глен слезе при играчите след края на анализа си, за да прегърне Почетино.

"Най-великият ден за този клуб, знаех си, че можете!", каза Ходъл.

В Англия чакат големия финал на свои - Ливърпул срещу Тотнъм на 1 юни в Мадрид. Двата отбора получиха обидно малко билети - по 16 000, за 68-хилядния стадион на Атлетико. УЕФА разпределя останалите по квоти за свои спонсори, служители, местни организации, както и за "фенове от други отбори", участвали в лотарии и други спонсорски игри.

Очаква се над 100 000 англичани да атакуват испанската столица на 1 юни, независимо, че повече от половината ще са без билети.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos