На 89-годишна възраст почина Ленарт Йохансон, един от най-влиятелните хора в историята на футбола. Шведът е петият и най-дълго служил до този момент президент на Европейската футболна централа - УЕФА.

Той спечели изборите на конгреса в Малта през април 1990-а и упрявлява европейския футбол до януари 2007-а, наследен от Мишел Платини. Под управлението на Йохансон футболната игра претърпя истински ренесанс, най-вече с преобразуването на турнира за Купата на европейските шампиони в Шампионска лига.

В надпреварата постепенно се включват повече отбори от водещите страни, стартира и групова фаза, за да се превърне в супертурнира генериращ милиарди евро, който познаваме днес. Маркетингово и като глобална популярност, надпреварата е №1 в световния спорт.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Йохансон също е в основата на това родината му Швеция да домакинства на Евро 92. Дълго години се говореше, че това се е случило къде с позволени, къде с непозволени методи...

Докато ръководи европейския футбол, Швеция печели бронзовите медали от Мондиала в САЩ, което е вторият най-голям успех в историята на страната. Макар да няма пряка заслуга, този успех му печели още повече популярност сред сънародниците.

Под негово ръководство промяна претърпяха и Европейските първенства, като от 8, участниците достигнаха 16.

Той дори бе кандидат за шефският пост на ФИФА през 1998-а, но бе победен от Сеп Блатер.

След отстъпването на поста в УЕФА през 2007-а, той бе обявен за почетен президент на на централата.

Преди да започне работа на международно ниво, Йохансон бе президент на шведския футбол в продължение на 5 години, а на един от големите клубове - АИК (Стокхолм) бе начело 23 години.

Трофеят, който шведският футболен шампион вдига след края на всеки сезон, неслучайно носи името Ленарт Йохансон.

"Ленарт е най-великият ни футболен функционер за всички времена. Никой друг швед не е имал такова влияние върху световния футбол. С работата си като президент на УЕФА и вицепрезидент на ФИФА той пораждаше само възхищение", заяви президентът на Шведската футболна федерация Карл-Ерик Нилсон.

Той стана особено популярен и влезе в заглавията в България през 2005-а, когато остро по негов адрес се изказа Христо Стоичков, заемащ поста национален селекционер по това време.

Камата бе отрстранен по време на загубата с 0:3 от Швеция в Стокхолм, а след мача изригна срещу съдийството и намеси Йохансон. Реакцията му донесе наказание от 4 мача и 20 000 швейцарски франка глоба.