На 74-годишна възраст след кратко боледуване почина Колин Бел - определян за най-голямата легенда на английския клуб Манчестър Сити.

Бел има 498 мача и 153 гола за "гражданите", което го поставя съответно на пето и четвърто място във вечната ранглиста по тези показатели.

Той е любимецът на старите фенове на клуба, далеч преди ерата на арабските милиарди и суперзвездите в клуба. Мнозина от тези, имали възможност да го гледат, и днес го определят като най-добрият в истрията на "небесносините"..

Неслучайно днес западната трибуна на стадион "Етихад" носи именно неговото име. Избраха го феновете с анкета преди години. Бел е с основна заслуга за втората титла в историята на "гражданите" през 1968-а, последвана от 44-годишна суша.

Той има митологичен образ сред феновете на тима, за които е познат като Краля на Кипакс, кръстен на една от улиците край стадиона. Именно кръстената на него трибуна и днес се намира на улица Кипакс.

Колин Бел извежда Манчестър Сити и до първия му международен трофей - КНК през 1970-а. Също така печели и две Купи на футболната асоциация. Ас е в най-силното поколение на клуба, преди да се появят парите от шейховете, които превърнаха "гражданите" в траен европейски фактор.

За Англия има 48 мача и участва на Европейското през 1968-а, и Мондиала в Мексико две години по-късно.

Част е от Залата на слава на английския футбол, а в книгата, посветена на историята на Манчестър Сити, бе определен като най-великият играч в историята на клуба.

Любопитно около него е, че е положителен герой за целия английски футбол в края на 60-те и през 70-те. Джентълмен на терена, който освен с техника, впечатлява с уникална физическа издръжливост. Неслучайно противниците му го наричай Нижински - като непобедимия кон от 60-те, чиито постижения не бяха подобрени до миналата година.

В биографията си Боби Чарлтън го определя като "невероятен", великият Джордж Бест пък го сочи като най-брилянтния си съперник. "Златната топка".

Кевин Кийгън пък казва за Бел, че е притежавал всички качества, за да бъде сред най-добрите в историята на футбола.

Няма по-добър начин да бъде почетена паметта на Бел от факта, че довечера предстои дерби на град Манчестър, пък макар и пред празни трибуни. Юнайтед и Сити ще определят финалиста в Купата на лигата, а срещата ще започне с минута мълчание за един от големите герои в историята на тези сблъсъци, който е записвал и хеттрик в тях за "небесносините".