Легендарният десен бек на Фулъм Джордж Коен, който бе част от шампионския отбор на Англия от Мондиал 1966, е починал днес на 83-годишна възраст.

Роденият в Лондон футболист има 459 мача за Фулъм, както и 37 двубоя за представителния тим на "трите лъва". Коен бе титуляр в защитата на Англия при историческия триумф с 4:2 над ФРГ на "Уембли" преди 56 години, донесъл първата и все още единствена световна титла на родината на футбола.

"Изключително натъжен съм от новината за смъртта на моя приятел и съотборник Джордж Коен. Великолепен човек, който ще липсва на всички ни. Изказвам сърдечни съболезнования на съпругата му Дафни и фамилията му", написа сър Джоф Хърст.

Така Хърст и сър Боби Чарлтън остават единствените живи играчи от онзи славен английски отбор.

През 2016 година Фулъм откри статуя на Коен пред клубния стадион "Крейвън Котидж" по случай 50 години от спечелването на световната титла.

Неговият медал от 1966-а и до днес е изложен на стадиона, след като "котиджърс" го купуват за 80 000 паунда през 1998 година.

Алф Рамзи, треньорът, извел Англия до титлата, описва Коен като "най-добрият десен бек". Легендата на Манчестър Юнайтед Джордж Бест пък го нарича "най-добрият краен бранител, срещу когото е играл".