Изключително любопитна идея се обсъжда в УЕФА. Става въпрос за Шампионската лига, която от сезон 2024/25 вече може да не е единствено европейски турнир.

Причината - готвят се покани за два клуба от Саудитска Арабия, а информацията е на италианското издание calciomercato.it.

Саудитските отбори може да бъдат допуснати с уайлд кард, като в случая ще бъде последван примера от турнирите по тенис.

Причината за това е фактът, че през последните месеци в Саудитска Арабия бяха привлечени сериозна част от звездите на европейския футбол, а общата сума на отделените пари за тези трансфери надхвърли вече един милиард евро. Най-гръмките сред тях са на носителите на "Златната топка" Кристиано Роналдо и Карим Бензема.

Заради това вероятно именно техните клубове - Ал Насър и Ал Итихад, ще получат специалните покани от УЕФА. Така европейските фенове отново ще могат да гледат звездите.

От 2024 г. форматът на Шампионската лига се променя и отборите ще се състезават в общо група от 36 отбора. Всеки отбор ще проведе в първия етап мачове срещу осем съперника (четири домакински срещи и четири гостувания).

Класирането ще е общо и според постигнатите резултати първите осем отбора ще продължат директно за елиминационната фаза. Отборите, заели местата от 9-о до 24-то, ще преминат през плейофи, за да излъчат останалите участници в елиминациите.

Заради включването на два отбора от Саудитска Арабия УЕФА може да промени първоначалните си планове за Шампионската лига и отборите в общата група от 36 да бъдат увеличени до 38.

Друг вариант предвижда арабските клубове да бъдат включени в бройката от 36 тима, но това може да породи съпротива от европейските грандове, тъй като някои от тях ще бъдат лишени да играят в Шампионската лига.

Снимка: Getty Images