Близо 6 месеца след старта на военните действия на територията на Украйна, футболното първенство ще бъде подновено.

Изненадващата донякъде новина дойде от министъра на спорта Вадим Гуцайт, който обяви:

"Украинското футболно първенство ще започне на 23 август - в деня на Националния флаг.

Договорихме се с футболната федерация, с Министерството на отбраната, с Министерството на вътрешните работи, с полицията и Службата за извънредните ситуации. Подробностите се уточняват, но искам да кажа, че мачовете със сигурност започват и ще са на територията на Украйна.

Няма да има зрители, но ще има всички мерки за безопасност на играчи, съдии и всички останали около двубоите.

Ние сме нация от победители и това ще е още една наша победа - да върнем футбола в страната за хората. Продължаваме да се борим!"

Знае се, че двубоите ще са основно в Киев, няма друг начин. Също така стана ясно, че ще има пригодени бомбоубежища на стадионите, на които има мачове.

Ще присъства много полиция, както и армейски части около арените, вероятно и с противовъздушни сили. Ще се вземат всякакви мерки.

Не се разбра дали първенството се подновява или започва нов сезон. Шампионатът бе спрян през декември за редовната пауза и трябваше да се възобнови през февруари, но на 24-и същия месец стартираха военните действия след инвазията на руските сили. Така има да се изиграят 18 кръга, а ако това стане тази есен, реално се обръща форматът на първенството (от есен-пролет става пролет-есен).

Ясно е, че няма как повечето отбори да домакинстват на своите стадиони.

Още във втория кръг след подновяването на първенството в последния уикенд на февруари, имаше например мач на Мариупол на негов терен. При ситуацията в региона, невъзможно е там да има футболни срещи.

Същевременно три от украинските клубове заявиха стадионите си за европейските турнири - в Полша. Динамо (Киев) ще домакинства в Лодз, Шахтьор ще приема съперниците във Варшава, а Зоря - в Люблин.