Преди седмица Асоциацията на профеисоналните футболисти (FIFPro) информира, че родният национал Кирил Десподов съди итлаианския елитен клуб Каляри.

Десподов продължава да е собственост на клуба от остров Сардиния, макар от началото на сезона да играе под наем в родния шампион Лудогорец.

Италианското издание "centotrentuno.com" публикува подробности около делото между българина и Каляри, като става ясно, че целият казус е свързан с две заплати за месеците юли и август 2020-а, които клуба все още не е платил и по всичко личи отказва да го направи.

За тези два месеца Кирил Десподов трябва да получи 34 000 евро. Не е ясна причината за отказа на Каляри, но вероятно е свързана с факта, че в този период Десподов почти не тренира с клуба. Освен това италианското правителство позволи на клубовете да разсрочват някои плащания заради пандемията, включително и заплатите.

Десподов завърши миналия сезон като част от австрийксия Щурм Грац, където бе под наем. След това националът се прибра до България, където за съжаление пък даде положителен тест за коронавирус и бе карантиниран.

Малко повече от месец след това Десподов изненадващо пък подписа нов договор за наем с отбора на Лудогорец, където продължава да играе и днес.

Към момента се чака становището на съда, което ще излезе на 19 май. Ако решението е в полза на Десподов, той или ще получи въпросните си две заплати, или ще може да разтрогне договора си с Каляри. Това ще му даде шанс да стане собственост на Лудогорец без разградчани да плащат трансферна сума.

Това няма да е приятен развой за Каляри, който според публикуваните доклади е платил 570 000 евро на ЦСКА за наем на играча, а след това още 3 400 000 за откупуване на правата му.

Ако Каляри отаже да плати въпросните 34 000 евро, има вероятност да се стигне и до отнемането на точки от сардниския клуб.

Това, което изданието допълва е, че заради цялата ситуация доверие и бъдещи отношения между двете страни едва ли може да има. Дори и да остане собственост на Каляри, Десподов едва ли някога отново ще облече екипа на тима, а вероятно ще бъде пращан под наем с цел продажба.

След трасфера си през 2019-а той започна с четири силни мача за тима в Серия "А", но след това контузия го извади от игра, а Десподов така и не се пребори отбово за място в тима.