Пол Погба отново играе (най-после) за Манчестър Юнайтед, но завръщането му има не само спортно-технически ефект.

Френският плеймейкър се появи на терена в мачовете срещу Уотфорд (0:2) и Нюкасъл (4:1) с гривна на ръката в черно и бяло. Оказва се, че на нея пише "Всички сме еднакви", а смисълът на инициативата е битка с расизма във футбола.

Гривната бе забелязана от английските журналисти и въпросите към Погба не закъсняха.

"Идеята не е нова, но сега успях да я осъществя - каза халфът. - Независимо дали си бял, черен, азиатец или от друг произход, това не е важно. Всички сме еднакви и равни.

Чуваме глупости по стадионите всяка седмица, като нещата се влошават. Това е тотално игнориране на проблема.

Не искам да го превръщам в политика, нито ще правя някакви декларации към Футболната асоциация, ФИФА или УЕФА. Моят начин на подкрепа за играчите, а и всеки друг, обиждан на расова основа, е с гривните. Когато хората ги видят на ръцете на футболистите, искам да се сещат защо ги носим."

Погба е помолил целия тим на Юнайтед да играе с черно-белите гривни, като след мача с Нюкасъл раздаде и на репортери, а и на фенове от първите редове на стадион "Олд Трафорд".

През август той бе обект на серия расистки обиди в социалните мрежи, след като изпусна дузпа в мач на Юнайтед.

През сезона във Висшата лига случаите с изблици на расизъм по стадионите зачестиха, като последният бе миналата седмица на Тотнъм - Челси (0:2).