ПСЖ за пореден път е обект на разследване за прословутите правила за "финансов феърплей", които клубът многократно бе обвиняван, че намира начини да заобикаля.

В предишния случай ставаше въпрос за подозрително високи рекламни договори от катарски компании, които съвсем логично бяха обвързани с катарското кралско семейство, което от своя страна притежава клуба от френската столица.

Всичко това бе с цел да се завишават приходите, което помагаше на ПСЖ да прави по-големи разходи около мултимилионните си трансфери.

Сега ситуацията е сходна, но вместо с рекламни договори, шефовете на клуба действат с траснфери, с които се опитват да изравнят баланса си и с лекота да изпълнят нужните изисквания за покриване на "финансовия феърплей".

Съмнението, което стартира разследването срещу клуба идва от факта, че в момент, в който ПСЖ се е нуждаел от свежи средства в касата си, изведнъж бяха направени три трансфера на стойност 85 милиона евро именно в Катар.

Първо бе италианският национал Марко Верати, след това сенегалецът Абду Диало, а последната сделка бе за германския национал Юлиан Дракслер.

И към тримата не липсваха предложения от други места. Както от Европа, така и финансово по-изгодни за самите играчи сделки от Саудитска Арабия, но и тримата категорично избраха дестинацията Катар.

Заради близостта на катарските клубове със собствениците на ПСЖ, УЕФА започна разследване, а докато то е в ход, въпросните 85 милиона евро ще бъдар замразени.

Естесвено, че това не означава финансова криза и липса на средства в парижкия клуб, но пък може да попречи на ПСЖ да изпълни условията на "финансовия феърплей", които накратко обяснени гласят, че един клуб може да харчи толкова, колкото изкарва.

А свежите средства може да идват от траснфери, спонсорски договори, телевизионни права и маркетинг, не и от директно инжектиране на финансов ресурс от страна на собствениците.