Още в първата вечер след завръщането на испанския футбол за новия сезон, полемиките вече горят с пълна сила. В петък Осасуна победи Севиля с 2:1, като решаващото попадение дойде от дузпа, свирена в 73-ата минута от рефера Карлос дел Серо Гранде за изключително спорно и трудно видимо нарушение на Папу Гомес от гостите срещу играч на домакините.

От 11 метра вкара Аймар, а това стигна за победата на Осасуна.

"Това не беше дузпа, това беше малка дузпичка", изсмя се Рафа Мир, нападателят на Севиля.

"Говорят ни цяло лято какви инструкции са давани, как няма да се свирят леки и изпросени нарушения в наказателните полета, а още от първия кръг се започва", кипеше възмутен Хулен Лопетеги, треньорът на загубилите.

ВИЖТЕ СИТУАЦИЯТА В ДЕТАЙЛИ, КАКТО И ТАЗИ С НЕОТСЪДЕНАТА ДУЗПА ВЪВ ВТОРА ЛИГА>>>

Човекът е прав - това изобщо не изглеждаше като нарушение, да не говорим пък сериозно такова. Гомес разпери ръце да запази топката, докосна някъде около врата или брадичката съперника, който падна артистично. Спорно е дали играчът на Севиля изобщо виждаше къде е противника, камо ли да е искал да го удари.

"Защо не гледаха ВАР? - гневеше се Лопетеги. - За какво въведоха технологията? Невероятно е."

Още по-интересно става и след случилото се в Сегунда в петъчната вечер, когато две доста солидни искания за дузпи не бяха отсъдени в полза на Леванте срещу гостуващия Уеска (0:0). Явно вече никой не знае какви са критериите, кое е нарушение "като за дузпа" и кое не.