Мачът Ботев - Локомотив прикова погледите на всеки футболен фен в България, видяхме гола-мечта на Ален Ожболд, страхотната атмосфера с хореографии, цвят и шумни песни. Финалът бе чисто футболно зрелище, достойно за мач от такъв калибър.

Емоциите, личните истории около него обаче, останаха скрити за окото на телевизионната аудитория.

Една от тях започна с ранен полет от Лондон през цяла Европа, мина през задръствания и безкрайно пътуване от Пловдив до София в автобус, закъснение за първия сигнал на големия мач... И завърши в 2 ч след полунощ на терена на стадион "Лаута" с прегръдка и снимка с трофея. Безценно!

Историята е на около 30 привърженици на Локо (Пд), които се прибраха от Великобритания за финала. Едни тръгнаха още в неделя, други успяха да хванат полета чак сутринта преди мача. Фенклубът на пловдивските черно-бели на Острова носи името Lokomotiv Plovdiv London Crew, като в основата на дейността му е заклетият локомотивец Йордан Дулов. Естествено, той бе част от групата, която остави работа и задължения в ежедневието, за да е на стадиона в сряда.

Йордан Дулов е в основата на фенклуба на Локо на Острова

Исторически момент, все пак..

За мача на пловдивските съперници си дойдоха фенове от Канада, от Италия, от Германия... Няма как да не си там, когато Купата се решава във финал Ботев - Локо, ако си от някой от двата отбора.

Не се бе случвало, може и никога повече да не го видим.

За някои от феновете на Локо денят мина кошмарно - закъснение на тръгването от Пловдив, първо на организираната екскурзия на Ботев, а после - като следствие от това, и на тази на "черно-белите", доведе до хаос в организацията. "Тапи" от трафик в пиковия час на входа на София оставиха автобуси с локомотивци в задръстванията, докато до мача оставаха минути.

Хиляди "черно-бели" излизат от Националния стадион след триумфа

Около 18,55 ч автобусите все пак се добраха до "Орлов мост", а феновете просто се изсипаха на платното на булеварда, задръствайки движението, и тръгнаха към стадиона.

Някои влязоха с първия сигнал (19 ч), други - чак около 20-ата минута. Да дойдеш от другия край на Европа безаварийно, за да закъснееш за мач заради задръстване по маршрута Пловдив - София...

Но в края си струва. Колоните обратно към Пловдив се точиха до 2 ч след полунощ, но футболистите и ръководството чакаха на стадиона, за да пристигнат и последните фенове. Празненствата бяха на игрището, имаше близо 10-минутна заря, а купата бе изнесена. С нея се снимаше всеки, прегръщаше я всеки.

Десертът на този ден бе наградата за всичко, през което мина всеки от запалянковците.

Черно-бял хепиенд.

Зарята на "Лаута" след полунощ в сряда срещу четвъртък, в чест на славната победа

Зарята на "Лаута" след полунощ в сряда срещу четвъртък, в чест на славната победа

Данчо с купата в ръце - далеч след полунощ в сряда срещу четвъртък, на игрището на "Лаута"