Два скандала със съвсем нефутболен отенък белязаха световните квалификации в най-популярната игра в сряда вечер. И не, не говорим за териториални или исторически претенции на северномакедонците към Германия.

Те си ги биха само и единствено на футбол с 2:1 като гост и си празнуваха лудо успеха. Шегата настрана, политиката обаче влезе по терените на "Уембли" в Лондон и в Севиля.

Испанската национална телевизия, излъчваща мача на своите срещу Косово (3:1), отказа да изпише с главни букви абревиатурата KOS на гостуващия отбор.

На официалната страница на Футболната федерация на Испания, както и нейните профили в социалните мрежи, всичко бе нормално. Но не и в страниците на медии, на телевизията, излъчваща мача и т.н. Там съперникът бе наричан с "отбора", "състава", но не и със "страната".

УЕФА бе предупредена, че флагът и химнът на гостите няма да бъдат част от церемонията преди двубоя, а централата реагира остро и се закани дори за изхвърли испанците от световните квалификации. ФИФА също предупреди да не се допуска такова неуважение. Федерацията на Испания обаче не допусна гаф и всичко бе по план - с флаг и химн.

Причината за такъв тип отношение е, че Испания не признава декларацията от 2008 г., с която Косово се определи за самостоятелна държава.

Преди две години подобен скандал имаше на европейското първенство до 17 години, когато испанците изобщо не изнесоха флаг на Косово и не свириха химна, сякаш играят контрола с отбор, събран преди мача из околностите.

"Това е подигравка с модерния свят и с нашата държава", изригна след мача снощи Аджим Адеми, визирайки показаното на екрана по време на телевизионното излъчване. И разкри, че от страна на федерацията на Испания проблеми не е имало, оказали са пълно съдействие и подкрепа на косовския отбор. Натискът е бил политически от важни фигури в страната-домакин.

По същото време на "Уембли" в Лондон полските национали отказаха да коленичат преди мача с Англия в подкрепа на инициативата на движението Black lives matter, станала традиционна за спортни събития. На терена домакините биха с 2:1.

Ден по-рано същото направиха чешките играчи преди гостуването на Уелс.

Разбира се, останалите прави поляци разгневиха някои от английските медии, като вече се написаха гневни статии за това как "очевидно в Полша расизмът е нещо приемлино". Плоча, която и ние слушахме седмици наред след октомври 2019-а и събитията на стадион "Васил Левски", когато заради 20-ина типа, които вдигаха ръце и издаваха маймунски звуци, ни лепнаха етикет "расистка държава и нация".

Полската делегация обясни ясно защо играчите не са пожелали да коленичат.

Те не мислят, че това помага по какъвто и да е начин на каузата за борба с расова и етническа омраза. Вместо да застанат на коляно, те показаха съпричастност по друг начин - капитанът на гостите Камил Глик даде знак на останалите и всички посочиха към пришитите на ръкава ленти с надпис "Respect", част от кампанията на УЕФА за справяне с проблемите на дискриминация.