Играчите и клубовете от Висшата лига бяха обвинени в липса на морални ценности от политици на Великобритания, след като за пореден път бе обявено, че заплатите на звездите към момента няма да бъдат пипани.

Въпреки тежката ситуация, в която е не само тази страна, а и цяла Европа, три клуба от Висшата лига са кандидатствали да получат помощи от правителството, които ще се отпускат на фирми, принудени да освобождават свои служители. Схемата, гласувана вече от "Даунинг Стрийт 10", е с временни изплащания на 80 процента от заплатите на съкратени служители, ако сумите са до 2500 лири на месец.

Затова и три от отборите - Тотнъм, Нюкасъл и Норич, са кандидаствали по програмата и така ще плащат на своите служители, извън футболистите. Но засега нямат намерение да предприемат рестриктивни мерки за звездите, които печелят милиони.

"Това е извратено, повдига ми се от тях - каза депутатът Джулиън Найт. - Това е лудост, това е морален вакуум, в който футболът живее."

Кметът на Лондон Садик Хан, също не спести мнението си по темата.

"Моето виждане е, че тези, които имат най-много трябва да облекчат тези, които нямат в тези трудни времена - коментира Хан. - Високоплатените футболни звезди могат да понесат част от бремето, те даже трябва да са първите, които сами да предложат да го направят и да помогнат на тези около тях, които вършат ежедневната работа в клубовете.

Говорим за продавачи на програми, стюарди и други служители. Защото някои от тези хора останаха без приходите си, които за година се равняват на това, което играчите изкарват за седмица."

Проблемът в Англия засега е висящ, а в някои от водещите отбори и първенства на Европа разрешение има.

Барселона, Ювентус и Байерн са само три от топ клубовете, в които играчите се съгласиха да намалят заплатите си и да помогнат с това да се плаща редовно на останалите служители.