Испанската полиция обискира офиси на съдийската комисия на местната футболна лига като част от разследването по скандала "Негрейра".

В него е замесен клубът Барселона, обвинен, че е плащал подкупи на съдии, за да се свири "правилно" на мачовете на каталунците.

Разследване върви и от футболната федерация на Испания, и от УЕФА, но и от полиция и прокуратура в страната.

Ако се докаже вината на Барса и отговорни фактори в неговото ръководство, клубът ще понесе спортни санкции, но ще има и съдебни действия срещу хората, извършвали нередните плащания.

В четвъртък привечер представители на испанската полиция са влезли в централата на Техническата комисия на реферите към федерацията, след като са получили заповед за обиск. Иззети са компютри и документи, като в изявлението на властите се твърди, че от страна на администрацията в сградата им е оказано пълно съдействие.

Обвиненията към Барселона са големи - става дума за плащания на около 7 милиона евро към Хосе Мария Енрикес Негрейра, бивш вицепрезидент на комисията на реферите, в периода от 2001-ва до 2018 г.

Отделно през трета компания, отново притежавана отчасти от Негрейра, са минали още 1.4 милиона евро, дадени отново от клуба Барселона.

18 от 19-те клуба в испанската Ла Лига поискаха разследването да стигне до края заради "притеснителните размери" на чутото.

УЕФА също заплаши, че ако се докаже извършването на такива плащания като корупционна форма, Барса ще изхвърчи поне за 2 години от евротурнирите.