Полицията в Рим е на крак от тази сутрин, след като първите фенове на "Ливърпул" вече са в града за утрешния реванш от Шампионската лига срещу "Рома".

Английският отбор има аванс от 5:2 на терена, но извън него са притесненията на органите на реда.

Преди първия двубой италианци атакуваха ирландски фен на "Ливърпул" и след удари в главата той остава в кома с опасност за живота. Очака се да има опити за отмъщение, а и от двете страни взаимната неприязън има богата история.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Кметовете на Рим - Виргиния Раги, и на Ливърпул - Джо Андерсън, призоваха в официални съобщения феновете да се държат добре и да няма сблъсъци. Въпреки това опасенията са големи, особено след експлозивното интервю на шефа на полицията за областта Лацио (в която е Рим) Андреа Чечини.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Той обяви, че от 5000 англичани с билети, които пристигат в града, поне 1000 са хулигани. Думите му бяха приети "на нож" от клуба "Ливърпул" и предизвикаха реакция в Англия.

Джорджо Лучани, който е отговорник за опазването на реда при масови прояви в Рим, коментира и бързо опита да "замете" гафа:

"Подготвени сме за всичко, но това ще е тежко предизвикателство. За 48 часа във вторник и сряда сме ангажирали 1200 полицаи и доста доброволци в операция по опазване на улиците и района край стадиона.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Алкохол няма да се продава извън заведенията, както и е забранено да се консумира на улицата. Хотелите с английски фенове са под охрана, ако те спазват предписаните от нас правила, ние гарантираме, че няма да има проблеми.".

Историята на сблъсъци между ултраси на "Рома" и хулигани на "Ливърпул" води началото си от 1984-а, когато над 20 британци са ранени с ножове преди финала за Купата на европейските шампиони.

През 2001-2002 г. двата клуба играха в групите на Шампионската лига и отново имаше инциденти.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Английските запалянковци са мишена всеки път, когато гостуват в Рим, като хаос и сблъсъци имаше при гостувания на "Мидълзбро", "Манчестър Юнайтед" и "Челси" там в последното десетилетие.

Същевременно Шон Кокс, 53-годишният фен на "Ливърпул" в кома след нападението на ултрасите преди седмица, се очаква да бъде изваден от нея до часове.

Не е ясно каква ще е реакцията на организма му - запалянкото е с тежки травми по главата и е държан изкуствено в медицинска кома, за да бъдат третирани те.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images