Футболът е на особена почит в семейство Желински от от 15-хилядното полско градче Зомбковице Шльонске. Достатъчен пример за това е, че и тримата братя, носещи тази фамилия, са професионални футболисти. Несъмнено най-разпознаваемото име е това на Пьотър, който вече години наред защитава цветовете на Наполи, но Павел и Томаш също играят футбол.

28-годишният Пьотър Желински е ключова фигура в състава на Лучано Спалети в Наполи. Неуморният полузащитник има огромна заслуга за невероятното представяне на южняците, които са лидер в Серия "А" и съвсем логично мечтаят за така дългоочакваната титла на страната.

Само за уточнение - последното Скудето, акостирало в Неапол, е завоювано през 1990 година, когато в състава е покойната аржентинска легенда Диего Армандо Марадона. Днес футболистите на отбора от южния град играят на стадион, носещ името на неповторимата десетка и уверено крачат към върха в италианския футбол.

Желински, който е и дългогодишен национал на Полша (89 мача и 10 гола), е допринесъл за 10 гола в първенството досега - асистирайки за 7 и отбелязвайки още 3. А президентът на неаполитанския клуб Аурелио де Лаурентис е наясно с това какво съкровище има в клуба си и при последното удължаване на договора на полската си звезда, чисто документално сделката бе дълга над 100 страници! Толкова важен за отбора е той.

Халфът е същински архитект в халфовата линия, а преди време бе сравнен с белгийската суперзвезда Кевин де Бройне. Ако сте гледали поне един мач на Наполи този сезон, то със сигурност сте наясно с това каква и колко важна е ролята на Желински за силното представяне на тима.

Но конкретно в този случай важното е, че Пьотър е добър не само на терена, а и извън него.

Съпричастността и желанието за помощ на нуждаещи се е нещо, което цял живот е присъщо на цялото семейство Желински.

Снимка: Getty Images

Родителите му помагат на деца в неравностойно положение вече повече от 20 години, от 13 го правят в собствения си дом в родното градче на футболната звезда, а от 2015-а насам официално имат, да го наречем "дом за деца в нужда", в който дейно участие има и халфът.

Защото за него не е нещо непознато да помага. Още от осемгодишна възраст в семейния дом идват да живеят други деца, а първоначално бъдещият полски национал отказва да приеме това. Слага лепенки "моето бюро", "моят гардероб" и прочие на притежанията си и първоначално трудно приема, че непознати споделят местоживееното си с него.

"Още от ранна детска възраст беше много чувствителен. Не бяхме сигурни, че ще може да се справи като порасне. Смятахме, че добротата му ще му изиграе лоша шега", разказва сега през смях баща му Богуслав.

Постепенно обаче малкият Пьотър се сближава с всичките си "временни братя и сестри", играят футбол заедно, прекарват време в различни активности... Първоначалният стрес вече го няма, а Желински постепенно разкрива доброто си сърце.

Снимка: Getty Images

А първоначалните опасения на родителите му, че няма да се справи в големия суров свят, се опровергават по-късно. Още като тийнейджър заминава за академията на Удинезе и вече над десетилетие се подвизава изцяло в италианския клубен футбол. Играе за "фриуланите", за кратко за Емполи, а след това намира пристан в Неапол, където е неделима част от така обичания местен тим, за който вече има над 300 мача.

Чували сме, че с голямата сила (или в случая популярност) идва и голяма отговорност, а ситуацията не е различна.

Малкият Пьотър, който преди години отказва да приеме, че трябва да споделя нещата си с други деца, сега прави точно това. "Златното момче", както го описва татко му, е основният мотор на фондация, напълно логично носеща името "Питър Пан".

За разлика от приказния герой, Желински все пак пораства и по свой собствен начин интерпретира магията. Помагайки на редица нуждаещи се деца в родната си страна.

"Инициативата беше изцяло негова. Когато се прибира у дома, редовно посещава децата, играе футбол с тях, прекарват време заедно. Той просто си е такъв. Добряк", добавяв още баща му.

Мисията на фондацията, както сами може да се досетите, е да помага на деца в неравностойно положение. Футболистът закупува две сгради в родното си място и ги ремонтира изцяло, за да могат всички подрастващи в нужда да намерят подслон и място, което да нарекат дом.

"Мисията ни е да предлагаме психологическа и организационна помощ както на нуждаещите се деца, така и на семействата им, без значение дали са били засегнати от заболяване, бедност или друг проблем във връзката им с обществото", обясняват задачите си от фондацията.

Относно футболния талант на Желински няма никакви съмнения. Преди време Барселона го искаше, Юрген Клоп изпрати хеликоптер, за да го вземе на преговори за трансфер в Ливърпул. Той е истински диамант в средата на терена. Но блести най-ярко извън него.

Самият играч не държи на публичността и действа без да иска да се дава много-много гласност на това, което прави.

Снимка: Getty Images