Мачът между Евертън и Брентфорд от Висшата лига предизвикиа пореден расистки скандал по английските терени.

"Карамелите" допуснаха обрат и загубиха с 2:3, след като имаха преднина от 2:1 на полувремето. Освен това те останаха с 9 човека на игрището, защото Джаред Брантуайт и Соломон Рондон си изкараха червени картони. Загубата остави Евертън само на две точки над зоната на изпадане, два мача преди края на първенството.

Това натрупване на негативни фактори е довело до нелогичното поведение на феновете на "карамелите", които са отправили обиди на расова основа към двама от играчите на Брентфорд- Айвън Тони и Рико Хенри.

"Принципно не обръщам внимание на такива грозни провокации. Аз побеждавам на игрището, но феновете на Евертън прекалиха. Обиждаха семейството ми, майка ми, заплашваха ги по нечовешки начин.

Получих и заплахи в социалните мрежи. Това ме извади от равновесие. Чух се с майка ми след срещата и тя беше изключително натъжена. Ще направя всичко възможно, за да накажа расистите", каза Хенри.

Именно той отбеляза попедното попадение за Брентфорд.

"Пчеличките" отправиха официална позиция, която осъжда действията на "сините" фенове.

"Брентфорд се обявява против всяко проявление на расизъм в нашето общество. Ще помогнем с всички необходими средства на семействата на Тони и Хенри. Готови сме да окажем съдействие на полицията, за да намерим отговорниците на това отвратително деяние", казва се във въпросната позиция.

От ръководството на Евертън се извиниха на двамата футболисти и се обявиха против действията на феновете си.

"Расизмът няма място в модерната епоха. Помагаме на разследващите органи. Надяваме се виновниците да бъдат наказани", заявиха от ръководството на "карамелите".

В последните години расистките прояви по стадионите в Англия се превърнаха в редовен феномен. Мнозина фенове твърдят, че футболистите преиграват и прекалено често се изкарват жертви, когато не е имало серизона причина.