Португалският гранд Порто ще се раздели с конгоанския защитник Чансел Мбемба. Причина за това са съмнения относно истинската възраст на Мбемба, който по документи е роден на 8 август 1994 година, но всъщност може да се окаже с пет или шест години по-възрастен.

Бранителят, който е юноша на Андерлехт, игра три години в Нюкасъл преди да премине в Португалия. Всъщност това далеч не е първият скандал, свързан с годините на Мбемба.

Още през 2013 година, когато той дебютира за мъжкия тим на Андерлехт, CNN извади на бял свят документи, в които срещу името на Мбемба фигурират четири различни рождени дати - от 1988 до 1994 година. А по онова време самият играч заявява, че е роден през 1990 година. 

Полемиката се засилва около Олимпиадата през 2012 година, когато анонимен представител на футболната федерация на Конго заявява, че датата на раждане на Мбемба е променена на 1991 година, за да може той да участва на Игрите в Лондон.

През годините досега Мбемба твърди, че си е правил тестове, с които да докаже, че е роден през 1994 година. Това се случва преди трансфера му в Нюкасъл. 

“Направих си тестове на костите, а както аз и приятелите ми знаем, резултатите показват, че възрастта ми е тази, която наистина е. Моята цел е да играя футбол, а не да създавам дезинформация”, заявява тогава конгоанецът.