Късно решение за смекчаване на правилата за COVID-19 за феновете на Манчестър Сити и Челси разгневи жителите на Порто. Португалският град ще приема финала на Шампионската лига тази вечер, като над 16 000 зрители ще могат да присъстват на трибуните на “Драгао”.

Феновете на двата английски тима вече са в града и правят това, в което са най-добри - пият бира по крайречните барове, но не носят маски, а това е една от причините за недоволството на местните. Те са възмутени от поведението на англичаните и са притеснени от това, че на Острова върлуват няколко разновидности на вируса, някои от които са високозаразни.

Португалците недоволстват от решение на местните власти от четвъртък вечерта, според което английските фенове не трябва да пристигнат в деня на мача, да се изолират в т.нар. “балон”, за да гледат срещата и след това да отлетят обратно към страната си. Първоначално идеята бе точно такава, но забраната за движение на англичаните бе вдигната и те се възползват максимално от свободата.

Португалия бе в локдаун през януари след пик на случаите, но след това мерките постепенно започнаха да се отпускат.

Освен 16 500 души, които ще бъдат на стадиона довечера, ще има и такива, които ще подкрепят любимите си тимове отвън, защото нямат билети.

Местните полицаи не взимат мерки срещу англичаните без маски, макар по закон да е задължително хората да са с предпазни средства на места, на които има събрани множества.

Финалът е от 22.00 часа днес.