Бившият президент на Байерн (Мюнхен) Ули Хьонес не спести комплиментите си по адрес на звездата на баварците Роберт Левандовски. Някогашният нападател на мюнхенския тим говори за настоящата звезда от чисто човешка гледна точка, докато Ханзи Флик, който бе треньор на Байерн, а сега е наставник на Германия, коментира футболните качества на Лева, поставяйки го редом до легендата Герд Мюлер.

Хьонес също е легендарна фигура за баварците, но по-впечатляващите му постижения са като президент, а не като футболист.

“Роберт е личност, която разсъждава много. Интелигентно момче с ясна визия за света и живота. Бих му се доверил да стане министър-председател на Полша, ако влезе в политиката”, каза Хьонес в интервю за списание “Кикер”, което от своя страна посочи Левандовски като личност на годината.

33-годишният полски нападател подобри брадясалия рекорд на Герд Мюлер от 40 гола в един сезон в Бундеслигата, като вкара 41 през 2020/2021. Флик, който бе предишният носител на наградата, постави Лева редом до покойния Мюлер, щом стана въпрос за влияние върху подрастващото поколение.

“Той поставо нови стандарти с головете и играта си. Когато бях малко момче исках да подражавам на най-добрите нападател ив света. Моят идол беше и си оства Герд Мюлер. Исках да вкарвам голове, за да решавам мачаове. Просто исках да бъда като него. А днес Герд Мюлер за децата е Роберт Левандовски”, коментира Флик, който обаче не бе нападател, а халф по време на професионалната си кариера.

Левандовски действително е феноменален откакто премина в Байерн от Борусия през 2014 година и досега е вкарал 324 гола в 354 мача за клуба. Полякът изостава единствено от Герд Мюлер в реализаторския списък на баварския клуб. Германецът, който почина това лято, има колосалните 563 гола за мюнхенци.