Повече от половината клубове в Първа лига подкрепят идеята шампионатът да промени формата си, информира "Dsport.bg".

Идеята е елитната ни дивизия да бъде в добре познатия дългогодишен формат с 16 отбора, вместо въведената преди седем сезона ситема с плейофи. Професионалната футболна лига изпрати допитване до всичките 14 клуба от елита, за да научи становището им по въпроса.

Резултатът е, че 8 клуба са "ЗА" плейофите, становище "ПРОТИВ" са изразили три клуба, а още три са в ролята на въздържали се.

Все още не е ясно дали изобщо БФС ще вземе това допитване под внимание, както и дали е възможна промяна на формата на първенството в такъв кратък срок.

Ако това се случи, то автоматично настоящият сезон в Първа лига ще бъде без изпадащи отбори, което до голяма степен ще обезсмисли оставащите кръгове. Вероятно битка ще има единствено за избягване на последното място, което може да прати заелия го отбор на бараж срещу третия от Втора лига.

Не е изненада, че идеята е подкрепена от всичките отбори в долната половина на таблицата. Към настоящия момент борбата за спасение е доста ожесточена, а идеята е подкрепена дори от отборите на Черно море и Левски, които на този етап изглеждат с една идея по-спокойни за бъдещето си в елита.

Позиция против са изразили двата отбора с име ЦСКА, както и пловидвският Локомотив.

Шампионът Лудогорец, Бреое, както и Арда не са изразили позиция и са в ролята на въздържали се.

Естествено, че "ЗА" идеята са всички отбори от горната част на таблицата във Втора лига.

Все пак подобно допитване не е гарнция за предприемането на конкретни действия, защото и преди година ПФЛ се консултира с клубовете за промяна на шампионата, но тогава не последваха кардинални промени.