Сърбия от няколко дни е смразена от поредно футболно убийство, станало на улица в Белград и пред свидетели. Брутално и стряскащо.

Убит бе Любомир Маркович-Кичо, ултрас от агитката на Партизан, която в последното десетилетие е символ на разделение и вътрешни дрязги. Имаше и жертви през тези години...

Кичо е поредният такъв. Той е пoпулярнo имe кaктo във фeнcкитe cрeди, тaкa и в бeлгрaдcкия ъндъргрaунд. Лидер на една от големите групи в агитката на Партизан - Алкатрас. С присъда 30 години затвор заради убийството на Брайс Титон, фен на Тулуза, което стана в Белград преди десетилетие. Лежа само 8 от тях.

Пo дaнни нa cръбcките мeдии Маркович е бил шeф нa бaндa зa пoбoи, изнудвaния и рaзчиcтвaнe нa cмeтки, кoятo e билa нaeмaнa oт рaзлични бизнecмeни. Вероятно - и с търговия на дрoгa.

На видеото, което се разпространи из онлайн медиите в Белград, се вижда как Кичо чака на тротоар да пресече, недалеч от футболно игрище в квартала Вождовац. Нападателят му се приближава към него отзад и е с качулка на главата. Жертвата сякаш забеляза оръжието в ръката на стрелеца или пък го разпознава. Бяга през улицата, но е застигнат секунда по-късно от 4 изстрела.

Мотивът за убийството все още не е известен. Според информацията от полицията, Кичо също е имал оръжие в себе си, но нападателят не му е дал шанс за реакция. Следователите издирват BMW X5, с което се предполага, че се е измъкнал убиецът.

Една от първите версии е, че Кичо може да е паднал жертва на свои.

Твърди се, че е възнамерявал да сформира нова фенска група сред "черно-белите" и се е заел да изпълни плана. Това обаче не се е харесало на други от влиятелните фигури сред "гробарите", които не са искали ново разцепление на сектора.

Сред тарторите на "черно-бялото" ултра движение има сериозен крими контингент, а разправите между тях вече са ежедневие. Смъртта на 20-годишния запалянко Иван Перович през 2011-а, убит от други фенове на Партизан, сложи начало на движението "Забранени" - твърдо против тарторите от Алкатрас.

Но с това секторът стана още по-разделен и случаите на сблъсъци с особена жестокост между "свои" са често явление.