Екип от български оператори на системата ВАР получи назначение за най-значимата среща в европейския клубен футбол - битката между Манчестър Сити и Интер във финала на Шампионската лига. Срещата ще се състои на 10 юни в Истанбул, а досега не е имало българи в съдийския екип за двубой от подобно ниво.

Отговорността да представят родината ни на финала получиха операторите от екипа на Hawk-Eye Станислав Колев (Оператор на повторенията) и Валентин Ваклинов (Асистент оператор), както и Берк Чейлан (Оператор на засади) - дългогодишен оператор на елитния турски рефер Джунейт Чакър. Чейлан притежава български паспорт и работеше активно за обучението на родните ВАР-съдии през есента на 2020 г.

"Поздравявам Колев, Ваклинов и Чейлан за огромното признание от страна на Съдийската комисия на УЕФА. Тяхното постижение е нагледно доказателство за добрата работа на българските VAR оператори. През изминалия кръг в Първа професионална лига мачовете с използване на системата VAR преминаха кота 530 - от успешния старт преди 2 години, и вече може да се каже, че българските оператори по видеоповторенията се развиват повече от успешно. В абсолютно всички срещи взаимодействието и координацията между VAR съдиите и екипа от VAR оператори на Hawk-Eye е на високо ниво. Съвместната ни работа се отличава с дисциплина, коректно отношение и уважение", коментира мениджър ВАР към БФС - Петър Петров.

На терена в Истанбул старши съдия ще бъде Шимон Марчиняк от Полша, а асистенти - сънародниците му Павел Соколнички и Томаш Листкевич.

Четвърти съдия е Ищван Ковач от Румъния, а резервен асистент - Василе Флорин Маринеску, който също е от северната ни съседка.

42-годишният Марчиняк ръководи и финала на Мондиал 2022 в Катар между Аржентина и Франция миналия декември.