Правнук на фашисткия диктатор Бенито Мусолини подписа професионален договор с италианския футболен клуб Лацио.

Става дума за Романо Флориани Мусолини, който играе като десен краен защитник и е син на бившия член на европейския парламент Алесандра Мусолини.

Новината получи светвен отзвук, но и предизвика противоречия сред италианците, макар Романо е категоричен, че не се интересува от политика. 18-годишният играч завършва британското училище "Сейнт Джордж" в Рим и е привлечен от Лацио.

"Романо е скромно момче, което никога не се оплаква, въпреки че не игра в продължение на две години. Харесвам го, защото изглежда обещаващ. Името му не ме интересува. Не съм говорил с родителите му и единственото, което ме интересува, е дали заслужава да играе. Нищо друго", казва треньорът му в младежкия отбор на Лацио.

Акцентът на Ботуша в случая обаче не е толкова върху факта, че правнукът на Мусолини играе футбол. А че получи договор именно с отбора на Лацио. "Орлите" са тим, чието име се свързва с лидера още от времето на неговото управление, та до днес.

В италианския футболен фолклор съществува схващането, че самият Мусолини е бил фен на Лацио. Или ако не фен, то поне симпатиите му са били свързани със столичния клуб. Това е по-скоро митология, но е факт, че някои от най-приближените до Мусолини генерали открито са заявявали своята привързаност към Лацио.

Именно заради това, когато фашистката партия решава да обедини всички римски клубове в познатия ни днес отбор Рома, за да се противопостави на омразния север, само Лацио не се включва в съюза по настояване на някои от най-близките до Мусолини хора.

А връзките между фашизма и Лацио продължават и до днес, най-вече заради крайните ултраси на клуба. Те са познати в цяла Европа с крайнодесните си виждания, които по никакъв начин не се притесняват да демонстрират където и да гостуват.

Те пеят песни в чест на своя Дуче, до скоро развяваха неговия лик, а свастиките и расистките транспаранти не са рядкост в северната трибуна на "Стадио Олимпико" в столицата. Една от последните прояви на ултрасите на Лацио, получила световен отзвук, се случи през 2019-а.

Ден преди националния празник на Италия в чест на освобожаването от фашисткия режим, лациалите се събраха на площад "Пиацале Лорето" в Милано, където диктаторът е обесен, като бяха песни в негова чест, придружени с вдигната за фашистки поздрав дясна ръка.

Сега неговият правнук Романо ще облече екипа на "орлите". И макар да се твърди, че младежът няма никакъв итерес към политиката, препратките към фамилията му и връзката й с историята и феновете на Лацио едва ли ще спрат.