Луис Енрике официално се завърна начело на испанския национален тим, като нападна предшественика си Роберт Морено.

Енрике се оттегли от поста преди три месеца, когато дъщеричката му Ксана се разболя тежко и в последствие почина едва на 9-годишна възраст.

42-годишният му помощник Морено пое юздите на "Ла Роха" и успя да довърши успешно квалификациите, пращайки тима на Евро 2020. В този период Морено бе заявил, че поста принадлежи на Енрике и е готов веднага да се махне, щом почерненият бивш играч на Барса и Реал реши да се завърне.

Славата и успешните игри на Испания обаче явно са променили възгледите на Морено, който по всичко личи се е отметнал от думите си.

Преди седмица местната футболна федерация обяви намеренията си да върне Луис Енрике, като мнозина се изненадаха, че Морено няма отново да е част от щаба му.

Самият Енрике разкри причината на днешната пресконференция.

"С него се видяхме само веднъж в този период, на 12 септември в дома ми.

Тогава той ми обясни, че иска да води Испания на Европейското първенство, след което щял да бъде мой асистент.

Не бях изненадан, защото виждах в каква посока отиват нещата. Поставяйки се на негово място, мога напълно да разбера желанието му.

Да бъдеш национален селекционер на родината си е възможност, която се отдава веднъж в живота, а понякога така и не идва. Той се потруди здраво, за да се добере там, разбирам амбицията му.

Прекалената амбиция обаче е слабост. А неговата постъпка не бе лоялна. Не мога да търпя липсата на лоялност, именно заради това Роберто Морено повече няма да бъде част от моя щаб.

Не искам подобни хора в щаба си. Макар да разбирам желанието му, то ме нарани".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos