На днешната дата Уругувай празнува 90-ата годишнина от първата си световна футболна титла. Точно толкова изминаха от откриващия финал на може на може би най-популярната спортна надпревара изобщо.

На 30 юли 1930 година Уругвай победи Аржентина във финала с 4:2 и зарадва 80 хиляди души на стадиона в Монтевидео.

В тези 90 години много неща се промениха, но не и неизмеримата любов на хората към футбола, която още гори и очаква следващото голямо първенство.

На първото Световно първенство участват 13 отбора и не случайно точно Уругвай е домакин. Шест страни се впускат в битката за домакинство, пет европейски и

южноамериканците. Холандия, Швеция, Унгария и Испания се отказват от борбата и дават подкрепата си за Италия, но Жул Риме избира Уругвай.

Снимка: Getty Images

По това време тимът е двукратен Олимпийски шампион и е смятан за най-силния в света, а и Риме търси глобализиране на футбола. Самото първенство съвпада със

100-годишнината от приемането на първата уругвайска конституция, заради което се построява "Сентенарио", национален стадион на страната и до днес.

Франция, Белгия и Румъния пътуват заедно към шампионата чрез кораба "Конте Верде", докато Югославия изпуска транспорта и се налага да пътува изморителните 17 дни. Участват още 7 южноамерикански страни, две северноамерикански и една африканска.

Жребият е изтеглен и отрежда първият мач в историята на световните първенства да е между Франция и Мексико, като се провежда на 13 юли. Първият гол е вкаран от френския нападател Люсиен Лаурен, като по същото време в Уругвай е зима и вали сняг.

Снимка: Getty Images

Тогава регламентът е такъв, че до полуфиналите стигат победителите в четирите групи, а те са съответно Аржентина, Уругвай, САЩ и Югославия.

Уругвай побеждава европейците с 6:1, а със същият резултат Аржентина отнася американците, за да стигнат двата фаворита до финала.

Близо 30 хиляди аржентинци пристигат в Монтевидео, за да гледат финала, който е от 14:15 часа местно време. Стадионът се пръска по шевовете още преди обяд.

Уругвай повежда, но Аржентинците стигат до обрат до края на първата част. През второто полувреме домакините са далеч по-добрият тим и вкарват три безответни гола, побеждавайки с 4:2, а след мача, някои аржентинци обвиняват смяната на топката.

Снимка: Getty Images

Преди мача двата отбора спорят с чия топка да се играе мача и е взето решение през първото полувреме да е с аржентинската, а второто с уругвайската.

Последният гол в мача е отбелязан от едноръкия Хектор Кастро, който губи лявата си ръка в инцидент в младежките си години. След последния съдийски сигна публиката нахлува на терена, а 30 юли е обявен за национален празник.

 Треньорът на Уругвай Алберто Собиеси е едва на 31 години тогава и остава най-младият световен шампион на скамейката. Аржентинският му съперник Хуан Хосе Трамотола е едва на 27 години.

Първенството се харесва изключително много на зрителите и не случайно става традиция. Четири години по-късно е следващото в Италия, което е отказано само от британските страни.