Има мръсна поръчка срещу мен - това се оплака бившият президент на ФИФА Сеп Блатер преди обявяването на присъдата.

По делото за корупция и присвояване, в което като обвиняеми са той и експрезидентът на УЕФА Мишел Платини, решението ще бъде взето в началото на юли.

Блатер бе категоричен, че в основата на атаките е настоящият прзидент на ФИФА Джани Инфантино, който се опитвал да унищожи репутацията му. Швейцарецът същевременно настоя, че съвестта му е чиста за управлението на световния футбол.

"Искам да изчистя репутацията си. Когато поех ФИФА, организацията беше едно голямо нищо. А когато си тръгнах, бяхме световна корпорация, солидна в икономическо, социално, културно, дори политическо отношение. Не знам защо, но Инфантино не ме харесва. Той дори се опитва изкуствено да създаде дело срещу мен. Той иска да срути както мен, така и всичко, което съм направил, защото смята, че се справя по-добре. Обвиняван съм в престъпни подбуди, обвиняван съм, че съм крадец. Това е абсурдно. Не знам защо се намирам в съда и съм сигурен, че хиляди, да не кажа милиони футболни хора също не го разбират", сподели Блатер пред RTS.

Колегата му на подсъдимата скамейка Мишел Платини също заяви, че е невинен и се надява съдът да изчисти петното, което е лепнато върху името му.

"Справедливостта ме закриля. В съда е същото като на терена - ако съдията е честен и почтен, ще спечелиш двубоя", лаконичен бе френската легенда.

Припомняме, че Блатер и Платини са с наложени ограничения да се занимават с футбол. Прокуратурата пък настоява за 20 месеца затвор - нещо, което е малко вероятно заради разклатеното здраве на швейцареца.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo