Два приятелски международни мача не завършиха заради расистки обиди. Футболистите на Нова Зеландия отказаха да излязат за второто полувреме на контролата си срещу Катар в Австрия в понеделник вечер, след като играч на катарците е нарекъл защитника на "Ол Уайтс" Майкъл Боксал с епитет на расистка основа.

Подобен развой имаше и друг приятелски мач, но при младежите. Футболистите на Ирландия до 21-годишна възраст също играха проверка на австрийска земя, но срещу олимпийския отбор на Кувейт, като също напуснаха терена заради подобни думи от страна на съперник към една от резервите на отбора.

"Катарски футболист е отправил расистки обиди към нашия защитник МАйкъл Боксал след конфронтация между двамата. Думите му са били чути и от няколко други наши футболисти", заявиха от новозеландската футболна асоциация.

Боксал е от самоанско потекло, а Нова Зеландия водеше с 1:0 след гол на Марко Стаменич в 16-ата минута. Случката се е разиграла малко преди края на първото полувреме, а след като не са предприети официални действия, футболистите на Нова Зеландия са решили да не излязат за второто полувреме.

Португалският селекционер на Катар Карлош Кейрош пък заяви, че е имало размяна на думи межуд футболистите и не е ясно кой е започнал всичко. От федерацията на Катар написаха в социалните мрежи, че съперниците им са се отказали от мача без да дават допълнителни детайли.

Ирландската футболна асоциация пък заяви по адрес на случилото се в техния мач, че на терена няма място за расизъм, докато колегите им от Кувейт категорично отхвърлиха обвиненията от страна на европейците.

Официалната причина за прекратяването на двубоя гласи, че съдията го е спрял заради прекомерно напрежение и грубости между играчите, а целта му е била да ги предпази от контузии.