Премиерът Бойко Борисов събра на среща по футболни въпроси президента на БФС Борислав Михайлов, както и собствениците на водещите клубове у нас - Георги Домусчиев (Лудогорец), Васил Божков (Левски) и Гриша Ганчев (ЦСКА).

На сбирката в сградата на Министерски съвет присъстваха и Сотир Цацаров, главният прокурор, както и вътрешният министър Младен Маринов.

Засегнатите теми са за отношенията между водещите клубове и управлящата централа във футбола ни. Колкото и странно да звучи това обяснението, едно от решенията е било, че "страните са си стиснали ръцете за феърплей".

Снимка: Министерски съвет

Както по-простичко го обясни Гриша Ганчев - "да не се уреждат мачове, да не се пробиват отбори и да не се хващат съдии". Любопитно, дали преди това споразумение такива неща са се случвали, та е имало нужда от него?

Ето го и официалното изявление по темата от Министерски съвет:

"По време на срещата бе обсъдено началото на футболното първенство у нас с оглед на спокойното му протичане. Собствениците на футболните клубове заявиха, че отборите им ще бъдат водени от принципите на честната игра. По думите им няма да се допуска напрежение на терена, което да се пренася към агитките. Няма да се позволят и заплахи към футболните съдии.

Президентът на БФС Борислав Михайлов благодари на министър-председателя Бойко Борисов, че спомага за решаването на проблемите в българското първенство."

"Инициативата за срещата бе на премиера Борисов - каза Борислав Михайлов. - Той се грижи за цялата държава, част от която е и футболът. Опитва да помага... Чувал съм и аз като вас, че има натиск върху съдии. Разбрахме се да не се случва. Дал съм си телефона на всички рефери, но никой не ми е звънял за нищо."

Снимка: Иван Григоров

"Поведението на агитките е функция на това, което се случва в отборите, на самия терен и в отношенията между собствениците на клубовете - коментира министър Маринов. - Важно е да има феърплей. Важното е да няма напрежение, което да рефлектира към поведението на агитките и върху качеството на спорта."

Силният човек в Левски - Васил Божков, не спря пред камерите и микрофоните на над 50-те репортери, заели позиции пред Министерски съвет.

Очаква се с интерес дали клубът му ще се включи в кампанията по най-горещата тема във футбола - за телевизионните права. Хората, присъствали на срещата днес, отрекоха там да е бил обсъждан и този казус.

ЦСКА в петък входира писмо в БФС, с които претендира, че има конфликт на интереси по сделката с тях. Според Михайлов, Комисията по защита на конкуренцията не е открила такъв.

Ганчев бе категоричен, че "компетентни органи ще решават казуса", а позицията на Левски все още е неясна.

Снимка: Иван Григоров

Снимка: Bulphoto

Снимка: Иван Григоров