Президентът на Либерия и бивша световна футболна звезда - Джордж Уеа, избра странна форма на предупреждение и призив към народа в страната за съпротива срещу заразата с вируса Covid-19.

Носителят на "Златна топка" за 1995 г. изпя песен с текст, който е пълен със съвети за хигиената, за симптомите и за това как да се спазва социална изолация в условията на пандемията.

Уеа има собствено музикално студио в столицата Монровия, като записва парчета с местни групи като хоби. В този случай обаче целта е думите да стигнат до максимален брой хора в страната.

Именно този похват някогашният голаджия на ПСЖ, Милан и Челси използва, за да спечели изборите в Либерия за президент. И той се оказа успешен тогава.

"Може да е майка ти, татко ти, брат ти или сестра ти - пее се в песента. - Да застанем заедно срещу тази мръсна зараза, защото светът се превръща в едно несигурно място..."

Това е само част от текста, а парчето носи името "Let Us Stand Together and Fight Coronavirus". В него се разкрива и как се разпространява вирусът, как да се търси помощ при симптоми и т.н.

Само три случая дотук са регистрирани в близо петмилионна Либерия.

Хора от правителството на страната разкриха, че Уеа е бил подготвен със своето обръщение в музикална форма още преди и един гражданин на държавата да е бил диагностициран с вируса.