Луиш Филипе Виейра, президентът на португалския гранд Бенфика, бе арестуван по подозрение за данъчни измами. 71-годишният бизнесмен, който извън футбола се занимава с недвижими имоти, ръководи “орлите” вече близо две десетилетия - той застана начело на лисабонския тим през 2003 година, когато над 90% от членове на клуба гласуваха за него.

Домът и офисите на Виейра са били претърсени. Обиски е имало и в офисите на банката Novo Banco, която през 2018 година се договори с Виейра за преструктурирането на над 400 милиона евро задължения.

Началото на разследването е още по-далечно -  то датира от 2014 година, а обвиненията, които могат да бъдат повдигнати на футболния шеф включват злоупотреба с доверие, измами, фалшификация, данъчни измами и пране на пари. 

По непотвърдена все още информация, прокуратурата е претърсвала и офисите на Бенфика. Проблемите на “орлите” могат да бъдат свързани с редица провинения, включително нарушения при трансфери на играчи, финансови партньорства, както и заеми от Сингапур.

Виейра бе преизбран за президент на отбора през октомври миналата година.

Бенфика е 37-кратен шампион на Португалия, както и двукратен европейски клубен шампион.