Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро се обърна към нацията в драматично изявление след мощните протести из медиите и гражданите за приемането от страната на домакинството на Копа Америка.

Държавният глава пое пълната отговорност за провеждането на турнира без рискове и обяви:

"Всичко е решено, отговорността е моя и на министрите ми. Съжалявам за всички, които загубиха живота си в пандемията, но ние трябва да продължим да живеем."

Копа Америка трябва да започне на 13 юни, но организацията е толкова сложна и хаосът - толкова голям, че е рисковано да се каже дали това ще се случи.

Бразилия се нагърбва с домакинството след отстраняването на Колумбия по политически причини и отказа на Аржентина заради вълната от случаи на заразени в страната.

Но реакцията в лудата по футбола държава бе яростна. Бразилия е трета по случаи и смъртност в света, като загубилите живота си са близо 500 000 души.

"Неймар, момчета, откажете да играете! - призова звездите на селесао сенаторът Ото Аленсар, който остро възропта срещу изказването на президента. - Не се съгласявайте!

Има само едно първенство, в което бразилците трябва да участват, и това е първенството по ваксиниране. Изоставаме, хората умират, а случаите не намаляват. Копа Америка е лудост точно сега!"

Медиите в страната, както никога, също са почти единодушни в мнение "против" провеждането на първенството на Южна Америка на територията на Бразилия.