Президентът на ФИФА Джани Инфантино е предложил Израел и други държави от региона да бъдат домакини на световното първенство през 2030 година, съобщиха от офиса на израелския министър-председател Нафтали Бенет след късна среща във вторник.

Инфантино стана първият президент на футболната централа, който посещава Израел, и според говорителя на Бенет: "В разговорите президентът на ФИФА разви идеята Израел да е домакин на мондиал 2030, заедно с други страни от региона, най-вероятно с Обединените Арабски Емирства".

Домакинството на турнира след 9 години е желано и от Южна Америка, където заинтересувани са в Уругвай, Аржентина, Парагвай и Чили. Има интерес и от Великобритания. Португалия и Испания, както и Китай също са обявили интерес.

Домакинът ще бъде обявен през 2024 година. След световното първенство в Катар през 2022-а, първият мондиал за 48 отбора ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико през 2026 година.

ФИФА планираше да въведе провеждането на световни първенства на всеки 2 години от 2028 година, но тази идея срещна сериозна опозиция, включително и от УЕФА.

През септември 2020 година Бахрейн и Обединените Арабски Емирства станаха първите арабски страни, които установиха официални връзки с Израел. Другите държави в региона обаче отказват връзки с Израел, преди да се разреши конфликтът с Палестина. Израел подписа договори още с Мароко и Судан за бъдещи отношения. Преди това само Египет и Йордания поддържаха дипломатически отношения с Израел.