Президентът на ФИФА Джани Инфантино се изправи в пламенна защита на системата за видеоасистиране на съдиите - ВАР, която напоследък е подложена на тежки критики.

Особено в Англия, където прилагането е под сериозен въпрос и дори се стигна до това настоящи и бивши играчи да говорят за "убиване на футбола".

"Да припомня, че ВАР бе въведен в играта само преди две години - каза Инфантино на онлайн форум на ФИФА. - Не преди 20 години и не преди 50. Да се говори, че той вреди на футбола е нелепо. Той помага.

Трябва да направим и ясно разделение между това какво е ВАР като система, и това как заради грешното му използване се взимат лоши решения. На някои места това е заради липса на опит или неумение... не мога да бъда категоричен."

Очевидно е какво визира Инфантино.

В Англия проблемите са буквално по няколко пъти на кръг, след като в тази страна избраха да се фокусират върху пунктуалното прилагане на правилниците и измененията в тях - засади, гледани с многократно увеличаване на кадъра, милиметри, докосвания до ръката, дузпи за минимален, почти невидим контакт...

В Германия, Италия, Испания и Шампионската лига, системата работи доста добре и спорни ситуации почти липсват.

"Тази система е бъдещето, защото тя прави резултатите от мачовете справедливи - каза още президентът на ФИФА. - Разбирам критиките, но с времето се надявам работата с ВАР да бъде изчистена и грешките да се поправят. Нямаме задължение за използваме видеото, но не смятам и, че то е в тежест на футбола. Тази система е тук, за да помага."