Президентът на УЕФА Александър Чеферин призна, че централата не прави достатъчно, за да се бори срасизма във футбола.

Словенецът бе изключително критичен и самокритичен, когато говори по темата в интервю за английския в. "Дейли Мирър".

"Не мога да обвинявам играчите, че искат да напускат терена при такива очевидни обиди към тях - казва Чеферин. - Не е тяхна вината. Нито път можем да ги съдим за реакцията.

Разбирам, че обществото и медиите искат по-големи санкции. Освен това съм притеснен, че инцидентите не само не спират, но и зачестяват. И не искам да се фокусираме върху конкретни такива.

Имаше случаи на расизъм и преди София (България- Англия 0:6 - б.р.), и преди Каляри (Каляри - Интер, расистки обиди от целия стадион към Ромелу Лукаку), и преди другите скорошни мачове от европейските квалификации. Това явление не е от вчера и не е само футболно.

Признавам, че подцених тази опасност, когато приемахме новите мерки за борба с расизма преди 2 години. Имам лична вина за това. Ситуацията в Европа е много сложна по отношение на дискриминацията. И някои политици носят определена вина за това."

След което Чеферин директно атакува Борис Джонсън за реакцията на британския премиер след наказанието на България от мача срещу Англия. УЕФА затвори за един мач стадион "Васил Левски", като вече изтърпяхме санкцията при 1:0 над Чехия на 17 ноември.

"Не мога да приема политик, който нарича жените с бурка "пощенска кутия" да критикува нашите действия. Мислите ли, че той е честен и откровен във възмущението си? Стига, моля ви..."