Хамбургер ШФ дълго време имаше на стадиона си часовник, отброяващ годините, в които тимът не е изпадал от Бундеслигата. Това обаче стана факт през 2018 година и оттогава досега северняците така и не успяват да се върнат сред най-добрите, като и този сезон ще трябва да почакат за промоция от Втора Бундеслига.

Преди фиаското през 2018 година, хамбургският тим не бе излизал от Бундеслигата от създаването и през 1963 година, което му донесе прозвището "Динозавъра".

Последните мачове във второто ниво на германския футбол бяха изиграни вчера, а Хамбургер победи, макар и трудно с 1:0 последния в класирането Зандхаузен. И разбира се, феновете нахлуха на терена, за да отбележат така дългоочакваното изкачване, което обаче още не бе станало факт.

Снимка: Getty Images

Да, Шпортферайн бе първи в класирането към онзи момент, но гостуването на Хайденхайм на Ян Регенсбург не бе приключило. Вторият в класирането към момента тим губеше, но предстояха 11 минути продължение, които се развиха точно както не трябваше за отбора от Хамбург.

В третата минута на добавеното време Ян-Никас Бесте изравни от дузпа, a в 99-ата минута ТИм Клайнденст направи 3:2 и така изстреля своите на върха, за да им донесе място в Бундеслигата за първи път в клубната история.

Така след 34 кръга Хайденхайм завърши първи с 67 точки, колкото има и втория - Дармщат, като тези два отбора влизат директно след най-добрите. Хамбургер пък остана трети с 66 и ще трябва да играе бараж срещу Щутгарт за потенциалното си дългоочаквано завръщане в елита, което и тази година не се случи посредством първите две позиции в шампионата.

И докато Хамбургер се готви за бараж, Хайденхайм заслужено може да празнува. Създаденият през 1846 година тим най-сетне ще играе при най-добрите, като се превръща в отбор №57, осигурил си място в Бундеслигата. Новият шампион на Втора Бундеслига стигна до това ниво едва през 2014 година, след като през 2009 година се изкачи в третото ниво на местния футбол.

И трите промоции на Хайденхайм, който домакинства на 15-хиляден стадион, неизменно стават чрез първо място.

Снимка: Getty Images