Бразилската футболна конфедерация въвежда ново правило, с което ще опита да ограничи треньорските смени в отборите от елитната дивизия от следващия сезон.

Бразилските отбори са известни с липсата на търпение към своите наставници, като някои клубове сменят по 3-4 треньора на година.

Едва три от 20-те отбора от първа дивизия са изкарали с един треньор целия изминал сезон, докато и четирите изпадащи са сменили по трима наставници, припомнят бразилските медии.

Според новата разпоредба отборите ще имат право да уволняват треньор и да назначават нов само по веднъж на сезон. Правилото важи и за треньорите, които подават оставка и се присъединяват към друг отбор. Те също имат право на подобен ход по веднъж на сезон.

"Това правило ще бъде голям плюс за бразилския футбол и е за доброто и на отборите, и на треньорите", коментира президентът на Бразилската футболна конфедерация Рожерио Кабокло.

Ако отбор уволни повече от един треньор в рамките на един сезон, няма право да назначава нов извън клуба, а трябва да избере човек, който вече е на работа в същия клуб поне пред последните шест месеца.

Новият сезон в бразилския футбол започва на 29 май и завършва на 5 декември.