Полски политици и общественици, а дори и феновете, надигнаха глас в подкрепа на футболен бойкот на страната срещу Русия.

Именно поляците трябва да се изправят срещу Русия в полуфиналния бараж за Мондиала, като мачът е насрочен за 24 март на стадион "ВТБ Арена" в Москва. Победителят от този двубой ще посрещне един измежду Швеция и Чехия в директен сблъсък за класиране на Световно.

От Полша вече са поискали официално от УЕФА и ФИФА двубоят да бъде преместен, ако не на полска земя, то поне на неутрален терен в западноевропейска страна.

Твърде възможно е поляците да успеят конкретно в това начинание, защото УЕФА вече готви отнемане на финала на Шампионска лига от Русия с мотива безопасност на фенове и играчи.

Бойкот и отмяна на мача обаче е немислимо да има, въпреки призивите на някои полски политици, а и сериозна част фенове.

Легендата на полския футбол и бивш негов президент - Збигнев Бонек, който към момента е вицепрезидент на УЕФА, обаче изобщо не е впечатлен от тези призиви.

Той ги нарече опит за евтина реклама и яхвана на вълната от недоволство срещу Русия, която е изцяло политическа тема, не и футболна.

Бонек предупреди своите снародници, че ако по някакъв начин Полша бойкотира двубоя и не се изиграе, каквито и да са мотивите, то именно поляците ще бъдат наказани.

"Ние няма да липсваме на никого в Катар, разберете го. Жребият ни прати срещу Русия, ще трябва да играем този мач и да победим.

Най-доброто, на което може да се надяваме е смяна на домакинството, но не разчитайте. Това ще се случи само и единствено, ако в дните преди мача УЕФА прецени, че може да има заплаха за живота и здравето на нашите играчи.

Някои иска да блесне в социалните мрежи с тези призиви, но това е абсолютно несериозно, няма връзка с реалността", сподели той.