Делото, което Висшата лига заведе срещу Манчестър Сити е доста по-солидно от това, след което УЕФА наказа англисйкия шампион преди три години.

Това призна основният разследващ на Европейската футболна централа - Ив Летер, който бе в основата на изхвърлянето на Сити от европейските турнири през 2020-а заради нарушаване на "финансовия феърплей", което в крайна сметка КАС отмени след обжалване от страна на клуба.

Припомняме, че преди два дни Висшата лига повдигна над 100 обвинения във финансови измами срещу Сити, а ако вината на "гражданите" се докаже, наказанието ще бъде от отнемане на точки до изхвърляне от елита.

Този път обвиненията изглеждат много сериозни и подплатени с далеч повече доказателства. Самото решение по казуса ще бъде взето от сформираната независима комисия.

Любопитното е, че нейните решения няма да попадат под юрисдикцията на Спортния арбитраж, заради което Сити няма да успее да обжалва решението в Лозана, както се случи преди три години.

Ив Летер обясни, че в обвинението си УЕФА се е позовавала на данни от последните пет години, които не са били толкова подробни, защото не са били предоставени толкова данни.

Новото обвинение е на база финансовите резултати в период от десет години, а разследващите на Висшата лига са имали достъп до далеч повече данни и документация.

В същото време стана ясно, че Манчестър Сити ще се довери на един от топ адвокатите на Великобритания - лор Дейвид Паник, който бе сред основните съветници на бившия премиер Борис Джонсън.

Паник ще се заеме със защитата на английския шампион, а заради сложността на казуса, неговото възнаграждание ще достигне размерите на голямата звезда на тима Кевин Де Бройне.

Адвокатът ще получава близо 80 000 паунда на ден за работата си, колкото взима и белгийската звезда на тима.