Българският национален отбор по футбол е изправен пред заплахата да не успее да приеме Унгария на стадион "Васил Левски".

Родният тим среща маджарите на 26 март в бараж за Евро 2020, а при победа, пет дни по-късно пак там ще чакаме и сблъсък с победителя от Исландия - Румъния.

Стадионите на територията на страната ни, включително и Националният, могат да останат без лиценз от УЕФА. Причината е в липсата на "Safety certificate", който е сред задължителните изискванията на Европейската централа за сигурността.

Лицензът на стадион "Васил Левски" изтича и на този етап не може да отговори на изискванията за безопасно провеждане на международни футболни срещи. Не е ясно и коя институция у нас е компетентна да направи проверката и да издаде сертификат "Safety certificate".

Утре ще бъде свикана среща между министъра на спорта Красен Кралев и шефовете в БФС, за да бъде търсено решение на проблема. Именно от министерството се очаква да намери работещо решение.

Също притеснително, подобна е и ситуацията с Лудогорец, който трябва да посрещне италианския гранд Интер след по-малко от месец - на 20 февруари. Стадионът в Разград е в същата позиция, въпреки че е доста по-нов. Шефове от шампиона вече са търсили кореспонденция с БФС и ще чакат помощ, за да са легитимни пред УЕФА за мача.

Ако проблемът не бъде решен, то националният отбор може да загуби домакинството си предимство за мача с Унгария. При такава ситуация вероятно УЕФА ще прати срещата в Будапеща, на стадион "Ференц Пушкаш", който ще е един от 12-те домакини на Евро 2020.

Съществува и вероятност мачът да бъде насрочен в столицата на някоя от съседките ни като Скопие или Белград.

Все пак засега по-сериозен изглежда казусът пред Лудогорец, който има далеч по-малко време за неговото разрешаване. До мача на България с Унгария остават близо 2 месеца и се очаква, че решение ще се намери.